Kérem az ingyenes szálláshely minősítés e-bookot!
Elmarad az őszi szünet – mi lesz a foglalásokkal?

Elmarad az őszi szünet – mi lesz a foglalásokkal?

Sokan élték meg érvágásként, hogy a kormány bejelentette: idén elmarad az őszi szünet. A népszerű kirándulóhelyek környéki szállásadóknál jó eséllyel voltak már foglalások, hiszen sok család szereti kihasználni az őszi szünet napjait egy kis pihenésre, városnézésre, túrázásra. Idén ez a lehetőség elveszett, legalábbis november első hetében. Szállásadóként ez jelenthet akár kiesést is, de ha ügyesek vagyunk, találhatunk megoldást a problémára.

Az utolsó nagyobb kirándulások

Az őszi szünetet sok család használja ki egy utolsó kirándulós kikapcsolódásra. A nyárral ellentétben ilyenkor már nincs túl meleg várost nézni, túrázni, de nem is számít az ember strandidőre, így nem érheti csalódás, ha valamilyen fedett programot kell választania. Jó néhányan már nyár végén lefoglalják a szállást az őszi szünetre, hogy biztosan legyen hely.

Most azonban szeptember végén a kormány bejelentette: idén nem lesz őszi szünet, helyette a téli szünetet hosszabbítják meg. A döntést az energiaválsággal indokolták, így ugyanis kevesebbet kell fűteni az iskolákban. Amellett, hogy a szülőknek nehézséget okozhat ezt összeegyeztetni a munkával, a turizmust is érzékenyen érinti az intézkedés. A lefoglalt szállásokat a családok kénytelenek lemondani – hacsak nem kínálnak nekik a szállásadók jobb alternatívát.

Azért van ott egy hosszú hétvége!

Ha van szabad kapacitás, érdemes lehet az eredetileg őszi szünet elejére eső négynapos hosszú hétvégére csoportosítani a foglalásokat, az 1-2 éjszakásakat pedig a következő hétvégére. Keressük fel a vendégeket, kérdezzük meg, nem szeretnének-e pár nappal előbb vagy később jönni, mert „még van hely”, nem kell lemondaniuk a kikapcsolódásról – persze ugyanazon az áron.

Sokszor csak ennyin múlik, hogy végül eljönnek-e, vagy töröltetik a foglalást. Ha megkeressük őket, ajánlunk hétvégi alternatívát a foglalt időpont környékén, jóval nagyobb eséllyel tartják meg a helyüket – sokaknak eszükbe se jut, hogy csúsztatni is lehetne lemondás helyett.

Jöhetnek a téli szünetben is

Ha az őszi szünetet megelőző és követő hétvégék nem szabadok, felajánlhatjuk azt is, hogy esetleg áttehetjük a foglalásukat (díjmentesen) a január eleji időszakra, amikor még tartani fog a téli szünet. Kiemelhetjük, hogy milyen látnivalók vannak a környéken, amik akkor is látogathatók, milyen programokat lehet csinálni a környéken.

Érdemes utánajárni, lesz-e valamilyen rendezvény akkortájt a környéken, ami különösen vonzó lehet a családok számára, ezzel máris jelentősen növelhetjük az érdeklődést és a hajlandóságot a halasztásra. Az utazással egy kicsit meg lehet tartani az ünnepi hangulatot, nem kell rögtön visszazuhanni a hétköznapokba, ami szintén vonzó lehet.

Töltsük fel előre a tavaszi szünetet!

Bár a tavasz még messze van, de azoknak, akik nem akarnak télen utazni, a tavaszi szünetre is felajánlhatjuk a foglalás átrakását. Akkor már többnyire tényleg jó az idő, pont kirándulásra alkalmas, szívesen utaznak az emberek. Egy kis marketingfogással még népszerűbbé tehetjük az ajánlatot: bár az árak emelkednek, ha átteszi a foglalást, még a mostani áron kaphatja meg a szállást.

Ehhez nyilván kell egy kis rugalmasság a bevételt tekintve, ha tényleg tervezünk emelni, de talán jobb a biztos foglalás az alacsonyabb áron. Kivéve, ha rendszerint megtelik a szállás a tavaszi szünet idején – ebben az esetben nem biztos, hogy érdemes megtartani az őszi lemondókat.

Hirdessük meg az üresedést!

Legjobb, ha van egy közösségi média felület (például Facebook, Instagram), amit szállásadóként használunk, és rendelkezik némi követőtáborral. Itt megoszthatjuk, hogy felszabadultak helyek, hátha valaki lecsap rá.

Akkor sincs semmi gond azonban, ha nem készült eddig ilyen oldal: szállásadó/szálláskereső közösségekben saját magunk is posztolhatjuk az üresedést, így közvetlenül a célközönséghez jut el, és jó eséllyel találunk vendégeket. A saját profilunkon való megosztás is segít: hátha valamelyik ismerős, vagy ismerős ismerőse keresne szállást azokra a napokra.

A posztokba is érdemes beleírni, hogy milyen programlehetőségek vannak, hol lehet kirándulni, miért érdemes az adott környékre látogatni – hátha valaki kedvet kap, aki amúgy nem is tervezett akkor utazni.

Nem muszáj elengedni november első hetét, csak mert elmarad az őszi szünet! Minimális időbefektetéssel megtarthatjuk a foglalásokat, vagy szerezhetünk újakat!

Regisztrálj és tedd lehetővé az egyszerű direkt online foglalást vendégeidnek!

14 nap ingyenes próbaidővel.
  • Villámgyors regisztráció
  • Automatikusan frissülő naptárak
  • Automatikus emailek
14 napos ingyenes próbaidőszak.